BoekenFanaat

De beste boeken over het Midden-Oosten: De Westelijke Jordaanoever uitgelegd

Aged house exterior with arched entrance door and geometric decor on stone walls in city in daylight

De Westelijke Jordaanoever

In dit blogartikel lees je alles over de Westelijke Jordaanoever. Wat is de Westelijke Jordaanoever? Hoe is dit onderdeel van het Midden-Oosten? We eindigen dit artikel met een lijst met de beste boeken over het Midden-Oosten en de beste boeken over de Westelijke Jordaanoever zelf.

Aan de oevers van de Jordaan

In een eerder blogartikel, hebben we het al gehad over de Gazastrook, het ene gebied waar de Palestijnen momenteel wonen. In dit artikel gaan we het hebben over het andere deel, namelijk de Westelijke Jordaanoever. Waar de hele wereld voornamelijk kijkt naar het eerst genoemde gebied, gebeurt ook in de Westelijke Jordaanoever enorm veel. Ook hier zijn aanvallen van Israël.

Het is een stuk land in het binnenland, aan de oevers van de rivier de Jordaan, vandaar ook de naam. In dit gebied wonen zo’n drie miljoen mensen. Net als in de Gazastrook, zet Israël ook dit gebied grotendeels af met torenhoge muren, die niet te omzeilen zijn. Deze muren lopen ook door steden als Jeruzalem. Israël doet dit onder het mom van de veiligheid tegenover potentiële Palestijnse aanvallen. Ieder jaar komt hier een stukje muur bij. Daarnaast beheert Israël hier wegen en heeft het militaire posten, wat maakt dat Palestijnen niet vrij kunnen bewegen. Deze militaire posten fungeren als checkpoints, want in dit gebied wonen ook zo’n zevenhonderd duizend Israëlische kolonisten, die uiteraard wel gebruik mogen maken van de Israëlische infrastructuur.

Drie zones

De Westelijke Jordaanoever kent over het hele gebied, drie zones. A, B en C. Zone A wordt beheerd en gestuurd door de Palestijnse autoriteit. Zone B wordt eveneens door de Palestijnse autoriteit bestuurd, echter is Israël verantwoordelijk voor de veiligheid. In zone C is alles onder controle van Israël. Dit is ook de grootste zone van de drie. Deze drie zones lopen door het hele gebied heen en lijkt dus geen logische lijn in te zitten. Daarvoor moeten we even terug in de tijd.

In het gebied van de Westelijke Jordaanoever, liggen veel belangrijke plekken voor alle religies in dat gebied. Zowel de Joden, Moslims en Christenen kennen religieuze plekken in dit gebied. In Jeruzalem ligt de Tempelberg en Hebron. In ons artikel over de Gazastrook, komen we ook terug op deze plekken. De Joden geloven dat deze plekken horen tot een gebied wat ‘het beloofde land’ is, een plek die door God aan de Joden zou zijn toegekend. Daarnaast zeggen zij dat er honderden jaren voor Christus ook al Joden woonden. Vandaar dat zij vinden dat zij recht hebben op dit land. Door deze complexiteit, is er regelmatig een wisseling van de macht. Er zijn meerdere conflicten, oorlogen en koninkrijken, waarbij ook de Palestijnen vinden dat zij recht hebben op hun land, Palestina, wat tussen de Middelandse Zee en de Jordaan ligt.

Terug in de tijd: WO I

We maken nog een sprong terug naar het verleden. Naar de Eerste Wereldoorlog om precies te zijn. Het toezicht in deze regio wordt gehouden door de Britten. Zij beloven een eigen plek voor de Joden, in Palestina om precies te zijn. Dit is echter een uitdaging, aangezien hier al eeuwenlang joodse, christelijke en islamitische Arabieren wonen. In de Britse declaratie komt echter te staan dat de Arabische inwoners hier gewoon kunnen blijven wonen. 

In de periode van en tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog is ook de Jodenhaat toegenomen. Na deze periode vindt nagenoeg de hele westerse wereld dat de Joden recht hebben op een veilige plek. Dit moet Israël worden, waar zoals gezegd al veel Arabieren met verschillende religieuze achtergronden wonen. De Verenigde Naties bemiddeld hier de boel, met als uitkomst een verdelingsplan. Het plan is, in het kort, een onafhankelijke Joodse en een onafhankelijke Arabische staat. In het midden Jeruzalem, wat onder internationaal toezicht valt.

Arabisch-Israëlische en Zesdaagse oorlog

Het genoemde verdelingsplan is geen succes. Oorlog is het gevolg. Driekwart miljoen Palestijnen vluchten of worden verjaagd. Deze gebeurtenis noemen ze de ‘Nakba’. Letterlijke vertaling: de catastrofe. Arabische buurlanden schieten te hulp, om de staat Israël te voorkomen. Dit lukt echter niet, waarbij in 1949 een wapenstilstand volgt. Deze wapenstilstand geldt voor de Westelijke Jordaanoever, vanaf Oost-Jeruzalem. Ook wel de ‘Groene lijn’ genoemd. Jordanië krijgt hier de regie.

Deze afspraak geldt tot ongeveer 1967, wanneer de Zesdaagse oorlog uitbreekt. Israël valt hier de Palestijnse gebieden binnen, wat de Verenigde Naties ten strengste veroordeeld. Zij starten wederom in hun rol als bemiddelaar en met de Oslo akkoorden in 1993 en 1995 hopen zij alsnog het conflict op te kunnen lossen en het gebied te verdelen. Ook dat mislukt.

Het gevolg is dat in de huidige tijd nog steeds geen oplossing gevonden is. Dit zie je terug in bijvoorbeeld nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever, welke zwaar beveiligd worden door het Israëlische leger. Maar ook in infrastructuur als wegen. Israël bouwt wegen die alleen voor Israëlische mensen gebruikt kunnen worden, wat leidt tot complexe leefomstandigheden voor Palestijnen. Israël doet dit onder het mom van de veiligheid, echter keuren de Verenigde Naties, Europese Unie en Verenigde Staten deze bezetting allen af. Wat toch opvallend is, aangezien de VS een bondgenoot is van Israël.

Oorlogsmisdaden

Ondanks het feit dat internationale partijen de daden van Israël afkeurt, blijven zij de bouw van nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever goedkeuren. De discussie om de gebieden in de huidige tijd, draait dan ook vooral om de mensen die er wonen. De bewoners van de Israëlische nederzettingen, ook wel kolonisten genoemd, vinden dat zij recht hebben om in de Westelijke Jordaanoever te leven. Zij vinden het immers een Joodse staat die aan hen is toegekend. De Palestijnse mensen leven echter al een lange tijd onder bezetting. Militaire controles zijn onderdeel van het dagelijkse leven. Ook zijn mensen bang voor de Israëlische militairen.

Het leven in de Westelijke Jordaanoever gaat dus samen met angst, geweld en spanningen. Het geweld is alleen maar meer geworden sinds de Israëlische premier Netanyahu, die met kolonisten in zijn regering geweld niet schroomt. Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël is alles in het gebied alleen maar erger geworden. Eigenlijk is dit niet eens logisch, omdat Hamas helemaal niet aan de macht is in de Westelijke Jordaanoever. Dat is namelijk de Palestijnse Autoriteit. Er wordt gezegd dat het geweld hier toe neemt, omdat de aandacht van alle internationale partijen op de Gazastrook ligt. De hoeveelheid hoop op vrede, is lager dan ooit bij de mensen in deze regio.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan eens een van deze onderstaande boeken. Dit zijn naar mijn mening de beste boeken over het MIdden-Oosten en de geschiedenis in het gebied. Wil je meer weten over bijvoorbeeld Libanon en Hezbollah? Klik dan hier.

Beoordeling:
5/5
Beoordeling:
5/5
Beoordeling:
5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *